Oświadczenie ws. powyborczego ładu w Rzeczypospolitej

Stowarzyszenie KoLiber z uwagą spogląda na wyniki tegorocznych wyborów parlamentarnych i wyłaniający się z nich nowy układ rządzący. Nie jesteśmy związani z żadną partią polityczną, w związku z czym popieraliśmy jedynie naszych członków, którzy startowali w wyborach. Fakt ten poświadcza, że naszej opinii nie kształtują polityczne afiliacje. Do parlamentu, z poparciem Stowarzyszenia KoLiber, dostali się: posłowie Andrzej Czuma (PO), Zbigniew Kozak (PiS), Andrzej Orzechowski (PO) oraz senator Marek Rocki (PO)…

Oświadczenie ws. powyborczego ładu w Rzeczypospolitej

Stowarzyszenie KoLiber z uwagą spogląda na wyniki tegorocznych wyborów parlamentarnych i wyłaniający się z nich nowy układ rządzący. Nie jesteśmy związani z żadną partią polityczną, w związku z czym popieraliśmy jedynie naszych członków, którzy startowali w wyborach. Fakt ten poświadcza, że naszej opinii nie kształtują polityczne afiliacje. Do parlamentu, z poparciem Stowarzyszenia KoLiber, dostali się: posłowie Andrzej Czuma (PO), Zbigniew Kozak (PiS), Andrzej Orzechowski (PO) oraz senator Marek Rocki (PO).

Zwycięzca wyborów, Platforma Obywatelska, zapowiadała w kampanii wyborczej gruntowne zmiany liberalizujące gospodarkę, ukrócenie przywilejów władzy oraz odbiurokratyzowanie państwa. Niewątpliwie są to postulaty bliskie naszemu stowarzyszeniu. Wieloletnia praktyka pokazuje jednak, że przedwyborcze slogany bardzo często rozmijają się z rzeczywistością. Dlatego też będziemy uważnie „patrzeć na ręce” rządowi Donalda Tuska i starannie rozliczać z realizacji liberalnych reform. Obserwować będziemy również działania i styl polityki prowadzonej przez ugrupowania opozycyjne wobec rządu.

Stowarzyszenie KoLiber jako organizacja skupiająca ludzi o konserwatywnym światopoglądzie, liczy na to, że nowy rząd nie będzie realizował dążeń lobby gejowskiego, feministek i innych lewicowych grup. Żywimy również nadzieję, że otwarte zostaną archiwa IPN i obywatele zyskają dostęp do informacji w nich zawartych. Naszym zdaniem należy także kontynuować twardy kurs wobec przestępców. Jednym z najważniejszych wyzwań stojących przed rządem RP jest budowa silnej pozycji Polski we Wspólnotach Europejskich. Przejawem tej postawy winien być stanowczy sprzeciw wobec prób stworzenia europejskiego superpaństwa.

Podkreślając swoje priorytety, wierzymy, że nowemu rządowi uda się je spełnić i nie zawiedzie milionów Polaków, którzy 21 października oddali swój głos na program konserwatywno-liberalny.

Rada Krajowa Stowarzyszenia KoLiber
Kraków, 10 listopada 2007 roku

© 1999-2021 Stowarzyszenie Koliber, ul. Żurawia 47/49 lok. 205, 00-680 Warszawa.