BANNER REKLAMOWY

LIST OTWARTY PREZESA STOWARZYSZENIA KOLIBER DO PREZYDENT M.ST. WARSZAWY PANI HANNY GRONKIEWICZ-WALTZ

Szanowna Pani Prezydent,

Ze strony Kancelarii Prezesa Rady Ministrów dowiadujemy się, że: „W polityce zagranicznej Polska kieruje się zasadą partnerstwa”. Jak się okazuje hasło to jest dewizą nie tylko rządu ale i władz m.st. Warszawy, bowiem w pełni oddaje troskę i starania Pani Prezydent o to, by działaniom podejmowanym przez jedną stronę odpowiadały adekwatne reakcje drugiego partnera.

Najlepszym tego dowodem są Pani decyzje z ostatnich miesięcy. Po tym jak dowiedzieliśmy się, że Rosjanie z własnej inicjatywy i za własne pieniądze dokładnie umyli i wypolerowali wrak prezydenckiego samolotu Tu-154M, odpowiedź władz Warszawy była natychmiastowa i niezwykle symetryczna. W podzięce za ten nieoczekiwany gest Federacji Rosyjskiej za miejskie pieniądze dokładnie umyte i wypolerowane zostały figury pomnika Braterstwa Broni w Warszawie, który wieńczy napis „Chwała bohaterom Armii Radzieckiej”.

Decyzja ta jest warta uznania nie tylko ze względu na zachowanie uderzającej symetrii i partnerstwa w stosunkach polsko-rosyjskich, ale zbiegając się z kolejną rocznicą wybuchu Powstania Warszawskiego ma jeszcze jeden wymiar. Przecież gdyby nie bierna postawa żołnierzy radzieckich, którzy na polecenie Stalina przypatrywali się powstańczym walkom z drugiego brzegu Wisły, nie mielibyśmy prawdopodobnie takich pięknych powstańczych tradycji, nie moglibyśmy się szczycić odbudową doszczętnie zniszczonej w czasie powstania stolicy, nie byłoby Muzeum Powstania Warszawskiego, minuty ciszy, pięknych obchodów na kopcu ani tego wymownego znaku patriotyzmu i oddania w postaci dwustu tysięcy ofiar. To wszystko sprawia, że zasadność Pani decyzji o ponownym uhonorowaniu naszej bratniej radzieckiej armii nie powinna chyba budzić u nikogo żadnych wątpliwości..

Na zakończenie mego listu zwracam się z uprzejmą prośbą o to, by w kierowaniu się zasadami partnerstwa i symetrii w stosunkach polsko-rosyjskich pozostała Pani Prezydent konsekwentna i niezwłocznie po przekazaniu umytego wraku Tupolewa stronie polskiej, zwróciła Pani umyty i wypolerowany pomnik „Czterech Śpiących” Federacji Rosyjskiej.

z wyrazami szacunku,

Prezes Stowarzyszenia KoLiber

Seweryn Szwarocki

__

W następstwie powyższego listu Stowarzyszenie KoLiber rozpoczyna tworzenie Komitetu Inicjatywy GOŃ Z POMNIKA BOLSZEWIKA w celu wystąpienia z inicjatywa podjęcia przez Radę m.st. Warszawy uchwały w sprawie podarowania Pomnika Polsko-Radzieckiego Braterstwa Broni Ambasadzie Federacji Rosyjskiej.

© 1999-2021 Stowarzyszenie Koliber, ul. Żurawia 47/49 lok. 205, 00-680 Warszawa.