UOKiK przyjrzy się cyfryzacji

Stowarzyszenie KoLiber zwróciło się do prezesa UOKiK o zajęcie stanowiska w sprawie cyfryzacji: przejścia z nadawania analogowego radia i telewizji, na nadawanie cyfrowe.

KoLiber, ogólnopolskie stowarzyszenie młodych ludzi o poglądach wolnorynkowych i konserwatywnych, zwrócił się do prezesa UOKiK p. Małgorzaty Krasnodębskiej-Tomkiel o przyjrzenie się procesowi cyfryzacji w Polsce. KoLiber uważa, że na rynku telewizyjnym łamane są przepisy dotyczące ochrony konkurencji i konsumentów…

UOKiK przyjrzy się cyfryzacji

KoLiber, ogólnopolskie stowarzyszenie młodych ludzi o poglądach wolnorynkowych i konserwatywnych, zwrócił się do prezesa UOKiK p. Małgorzaty Krasnodębskiej-Tomkiel o przyjrzenie się procesowi cyfryzacji w Polsce. KoLiber uważa, że na rynku telewizyjnym łamane są przepisy dotyczące ochrony konkurencji i konsumentów.

„Nasze zaniepokojenie wzbudza zapowiedź zamknięcia rynku na konkurencję do 2012 r. w zamian za finansowanie dekoderów do odbioru telewizji cyfrowej przez Polsat i TVN” tłumaczy Jacek Spendel z KoLibra.

Stowarzyszenie zwraca także uwagę, że największe stacje telewizyjne: Polsat, TVN i TVP mogą być w zmowie i działają na niekorzyść telewidzów.

„Te trzy największe stacje chcą po prostu podzielić rynek między siebie” tłumaczy Jacek Spendel, szef projektu o cyfryzacji w KoLibrze. „Już teraz niewielu ludzi ma dostęp do telewizji cyfrowej i musi za to dużo płacić. Gdy na rynku nie będzie konkurencji, będzie jeszcze gorzej” dodaje.

„Działania zmierzające do podziału rynku przez największych nadawców i monopolizacji technologicznej łamią ustawę z dn. 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, w zakresie ograniczania i kontrolowania rynku, podziale rynku, ograniczania dostępu do rynku i nadużywania pozycji dominującej” – czytamy w petycji.

Działacze KoLibra liczą, że UOKiK zainterweniuje w tej sprawie.

Więcej informacji udziela:
Jacek Spendel, Szef Projektu Cyfryzacja
mail: jacek.spendel(at)koliber.org

© 1999-2021 Stowarzyszenie Koliber, ul. Żurawia 47/49 lok. 205, 00-680 Warszawa.