Oświadczenie Stowarzyszenia KoLiber

W związku z nabierającą na mocy dyskusją na temat reformowania polskich sił zbrojnych, przede wszystkim w zakresie wypełniania zasadniczej służby wojskowej, Stowarzyszenie KoLiber pragnie także zabrać głos w tej sprawie.

Jako że jesteśmy organizacją, której trzon stanowią ludzie młodzi, sprawa ta jest dla nas szczególnie istotna. W naszej Deklaracji Ideowej zobowiązujemy się do ?obrony suwerenności państwowej?, dlatego istotne dla nas są zarówno postulaty odwołujące się do dobra człowieka, jak i do efektywności naszej armii.

Uważamy, iż obecny system, opierający się na obowiązkowej zasadniczej służbie wojskowej, stoi w sprzeczności nie tylko z ideą wolności jednostki, ale także na drodze do restrukturyzacji i unowocześnienia naszych sił zbrojnych. Jesteśmy zdania, że każdy człowiek posiada prawo do samodzielnego decydowania o swojej drodze życiowej i zawodowej, oraz o formie służenia Ojczyźnie. Za uwłaczający ludzkiej godności uważamy więc pobór do wojska, który odrywa młodych mężczyzn na 9 długich miesięcy od możliwości rozwoju indywidualnego, kariery, kontaktu z rodziną.Również najnowszy pomysł związany ze zmianą sposobu odbywania służby wojskowej przez studentów uważamy za krzywdzący dla uczących się młodych ludzi. Student, który przerywa naukę nawet na proponowane przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 4 miesiące, niejako ?wypada z obiegu?, traci kontakt z najnowszymi odkryciami w swojej dziedzinie. Dla bardzo wielu ludzi okres odbywania służby wojskowej jest czasem bezpowrotnie straconym.

Inaczej sprawa wygląda ze służbą zawodową, która wykonywana jest przez ochotników. Ludzie, którzy z własnej woli zaciągają się do armii, chętniej angażują się w szkolenia oraz wykonują rzetelniej stojące przed nimi obowiązki. Dzięki temu armia zawodowa jest bardziej efektywna i przydatna do obrony granic państwowych. W dobie przyspieszającej technologizacji wojny, nie ma potrzeby utrzymywania licznych służb zbrojnych składających się przeważnie z piechoty, istnieje natomiast potrzeba posiadania małych liczebnie, za to dobrze wyszkolonych pod względem technicznym.

Apelujemy do decydentów, aby przy reformowaniu polskich służb zbrojnych wzięli pod uwagę nasze postulaty. Uważamy także, iż są zbieżne z poglądem na tą sprawę większości młodych ludzi, zarówno tych, którzy nie mają ochoty odbywać obowiązkowej zasadniczej służby wojskowej jak i tych, którzy chętnie znajdą zatrudnienie w unowocześnionej armii zawodowej.

Jacek Spendel
Wiceprezes Stowarzyszenia KoLiber