Oświadczenie Stowarzyszenia KoLiber oddział Kraków w sprawie próby odebrania praw rodzicielskich rodzicom Bajkowskim nad ich dziećmi

My, krakowski oddział Stowarzyszenia KoLiber, stanowczo sprzeciwiamy się ingerencji władz, której wynikiem było odebranie dzieci – Piotra i Krzysia – Państwu Bajkowskim przez policję i umieszczenie ich w domu dziecka.

Uważamy za kuriozalne pozbawianie dzieci rodzicielskiej opieki na podstawie nierzetelnych obserwacji i opinii. Wywiad środowiskowy stwierdza, że chłopcy dobrze się uczyli, mieli dobry kontakt z rodzicami, byli zadbani i inteligentni. Nauczyciele chwalili kontakt z rodzicami i dziećmi. Nie uważamy by dom dziecka był właściwym rozwiązaniem dla Krzysia i Piotrka. Nie pochodzą oni z rodziny patologicznej, a do ingerencji władz doszło pomimo braku czynników wskazujących na taką konieczność.

Poruszone tematy klapsów nie mogą być podstawą do brutalnego wkroczenia państwa w życie rodziny. Uważamy tak z uwagi na fakt, iż dzieci te nigdy nie były dotkliwie pobite, nie mają na ciałach żadnych śladów przemocy.

Ta pozbawiona sensu ingerencja władz jest dla nas dowodem kulejącej polityki społecznej kraju, generującego sztuczne problemy zamiast rozwiązywać właściwe. Uważamy te manifestacje sił organów wykonawczych za próby zatuszowania bezradności i opieszałości wobec innych, trudniejszych spraw dotyczących zaniedbań, które co rusz, na nowo wstrząsają opinią publiczną.

Solidaryzujemy się z pokrzywdzoną rodziną i uważamy, że Krzyś i Piotrek powinni jak najszybciej wrócić do rodzinnego domu, a ewentualne problemy powinny być rozwiązywane na terapiach rodzinnych pod okiem psychologów, z dala od sądu.

W imieniu Stowarzyszenia KoLiber oddział Kraków,

Marcin Chmielowski,