List otwarty w obronie Estonii przekazany Przewodniczącemu Komisji Europejskiej

Europoseł Konrad Szymański przekazał dziś Przewodniczącemu KE obywatelską petycje w sprawie Estonii. Po wybuchu konfliktu między Rosją, a Estonią w Polsce powstała wielojęzyczna strona internetowa www.pro-estonia.eu. Jej celem było zebranie podpisów pod listem otwartym do Przewodniczącego Komisji Europejskiej José Manuel DUR?O BARROSO w sprawie solidarności z Estonią. E-petycja została zorganizowana przez stowarzyszenie KoLiber. Od 7 do 15 maja 2007 list podpisało 2385 osób z Polski, Estonii, Łotwy, Litwy, Czech, Niemiec, Holandii, Rumunii, Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii.

K. Szymański przekazał dziś Przewodniczącemu KE obywatelską petycje w sprawie Estonii.

„Republika Estonii, zwana niekiedy ?małym krajem, któremu się udało?, jest dziś zagrożona imperialistycznymi ambicjami sąsiada, powracającego do niechlubnej tradycji Związku Sowieckiego. Władze Federacji Rosyjskiej tolerują nacjonalistyczne prowokacje wymierzone w obywateli Estonii, kwestionują suwerenność Republiki Estonii i dążą do jej izolacji na arenie międzynarodowej. Jako obywatele Wspólnoty Europejskiej wzywamy Pana do podjęcia działań, które powstrzymają Rosję przed dalszymi atakami na członka naszej Wspólnoty.” – czytamy w liście.

Od początku inicjatywę wspierał poseł do PE Konrad Szymański (PiS). Dziś przekazał on list wraz ze wszystkimi podpisami Przewodniczącemu Komisji Europejskiej.

Proszę nie pozwolić Rosji na dzielenie Państw Członkowskich. Równe prawa ekonomiczne i polityczne każdego z Państw Członkowskich należą do fundamentów naszej efektywności i rozwoju w przyszłości – czytamy w liście przewodnim Konrada Szymańskiego do Przewodniczącego Barroso.

Estonia to kraj, który warto naśladować. Natychmiast po rozpadzie Związku Sowieckiego jego władze dokonały szeregu odważnych reform, prowadzących do zmniejszenia ingerencji państwa w gospodarkę. W 1993 roku parlament przyjął prawo budżetowe zakazujące tworzenia deficytu, dzięki czemu rząd nie może wydawać pieniędzy bez pokrycia. Nasza akcja służy pomocy Estończykom w obronie suwerenności, ale także pokazaniu, że warto się uczyć od najlepszych, jak odbudowywać gospodarkę po latach komunizmu ? mówi Jan Bielicki z KoLibra, koordynujący kampanię.

Petycja pokazuje, że polityka Rosji wobec Estonii to sprawa żywa w europejskiej opinii publicznej. Pokazujemy jej obywatelski aspekt. Mam nadzieję, że w ten sposób dołożymy się do wzmocnienia pozycji UE przed szczytem UE-Rosja w Samarze – mówi Konrad Szymański, dolnośląski poseł PiS do Parlamentu Europejskiego